
- europa
- Ağustos 6, 2023
Gümrük Kıymeti Nedir? Nasıl Belirlenir?
Eşyanın gümrük kıymeti, gümrük tarifesinin ve eşya ticaretine ilişkin belirli konularda getirilen tarife dışı düzenlemelerin uygulanması amacıyla kıymet tespit yöntemlerinin sırasıyla uygulanması yoluyla tayin ve tespit olunan kıymettir.
Gümrük Kıymeti Nedir?
İthal eşyasının gümrük kıymeti, eşyanın satış bedelidir.
Satış bedeli, Türkiye’ye ihraç amacıyla yapılan satışta Gümrük Kanunu 27 ve 28 inci maddelere göre gerekli düzeltmelerin de yapıldığı, fiilen ödenen veya ödenecek fiyattır.
Kıymet Beyanı
Eşyanın gümrük vergisine esas alınacak kıymetinin Türk Lirası olarak beyanı zorunludur.
Fatura veya diğer belgelerde yazılı yabancı paralar, gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan T.C. Merkez Bankası döviz satış kurları üzerinden Türk Lirasına çevrilir.
Gümrük Kıymeti Nasıl Belirlenir?
Bir yönteme göre belirlenemeyen kıymet için sıra dahilinde olmak üzere izleyen yönteme geçilir. Eşyanın gümrük kıymeti bir üst maddede yer alan yöntem hükümlerine göre belirlenebildiği sürece bir alt madde hükümleri uygulanamaz. Beyan sahibinin yazılı talebinin gümrük idaresince uygun bulunması şartıyla, belirtilen yöntemlerden indirgeme yöntemi ile hesaplanmış kıymet yönteminin uygulama sırası değiştirilebilir.
Satış Bedeli Yönetimi:
Aynı Eşyanın Satış Bedeli Yöntemi
Aynı Eşya nedir?
Aynı ülkede ve genellikle de aynı üretici tarafından üretilen eşyalardır.
Fiziksel özellikler, kalite ve görünüm de dahil olmak üzere bütün şartlarda birbirine uygundur. Satış bedeli yöntemine göre belirlenemeyen ithal eşyasının gümrük kıymeti Türkiye’ye ihraç amacıyla satılarak kıymeti belirlenecek eşya ile aynı veya yakın bir tarihte ihraç edilen aynı eşyanın satış bedelidir.
Benzer Eşyanın Satış Bedeli Yöntemi
Aynı ülkede üretilen eşyalardır. Bunlar her bakımdan aynı değildir ancak, aynı özelliklere ve aynı materyal bileşimlerine sahip olduğundan, aynı görevleri yerine getirebilir ve piyasada birbirleriyle değiştirilebilirler.
İndirgeme Yöntemi
Bu yöntemde, kıymeti belirlenecek eşya ya da aynı veya benzer eşya, Türkiye’de ithal edildiği hal ve durumda satılmışsa, bu yönteme göre ithal eşyasının gümrük kıymetinin belirlenmesinde, bu eşyanın ya da aynı veya benzer ithal eşyasının yurt içindeki satıcıdan müstakil alıcılara kıymeti belirlenecek eşyanın ithal tarihi ile aynı veya yakın bir tarihte yapılan en büyük miktardaki satışına ait birim fiyat esas alınır.
Eşyanın en büyük miktardaki satışına ait birim fiyat, ithal edildikten sonraki ilk ticari düzeyde satıcıdan müstakil alıcılara, farklı fiyatlarda yapılan satışlardan en yüksek sayıda birimin satıldığı fiyat anlamına gelir.
Hesaplanmış Kıymet Yöntemi
İthal eşyasının üretiminde kullanılan malzeme ve imalat veya diğer imal işlemlerinin bedel veya kıymetleri ile Türkiye’ye ihraç edilmek üzere ihraç ülkesindeki üreticiler tarafından üretilen eşyanın satışında mutat olan kâr ve genel giderlere eşit bir tutar (nakliye, sigorta, elleçleme ve yükleme giderleri) diğer bedel veya kıymetler toplamından oluşan hesaplanmış kıymet.
Son Yöntem
Bu yöntemlere göre belirlenemeyen ithal eşyasının gümrük kıymeti Kanunun 26. maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde belirlenir.