- europa
- Ağustos 6, 2023
Dış Ticaret Gümrük Prosedürleri
- Gümrük Uygulamalarında Tarife,
- Kıymet ve Menşe,
- Gümrük İşlemleri Süreci,
- Gümrük Antrepo Rejimi,
- Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi,
- Transit Rejimi,
- Dahilde İşleme Rejimi,
- Sınır Ticareti,
- Gümrüklerde Temsil ve Gümrük Müşavirliği
Gümrük Müşaviri Kimdir?
Gümrük müşavirleri, gümrüklerdeki işlemlerinizi yapan temsilcilerinizdir. Gümrük işlemlerinizi kendiniz yapabileceğiniz gibi, sizi temsilen bir gümrük müşavirinin yapması da mümkündür. Gümrük Kanunu size, tüm gümrük işlemlerinizi sizin adınıza takip etmek üzere bir temsilci seçme hakkı verir. Gümrüklerde uygulanan kanun, yönetmelik, tebliğ ve genelgeler karmaşık bir kurallar bütünü oluşturduğundan, bu kurallar hakkında yeterli bilgisi olmayan kişilerin gümrük işlemlerini bir temsilcinin yapması kolaylık sağlayacaktır.
Gümrük Memuru Kimdir?
Gümrük memuru; kara sınırlarında, deniz yolunda ve havalimanlarında yer alan gümrük kapılarında görev yapan; taşıt ve eşya giriş çıkış işlemlerinden, denetimlerinden ve korunmalarından sorumlu kişidir. Gümrük memuru, merkez ve taşra bölgelerinde görev yapar ve dış ticaret işlemlerinde de imza yetkisine sahiptir.
Gümrük İdaresi Nedir?
Gümrük mevzuatında belirtilen işlemlerin kısmen veya tamamen yerine getirildiği merkez veya taşra teşkilatındaki hiyerarşik yönetim birimlerinin tamamını ifade eder.
Ülkemizde 30 kara, 8 demiryolu, 102 deniz ve 64 hava olmak üzere toplam 204 gümrük kapısı bulunmaktadır. Kara gümrük kapılarında 29, demiryolu hudut kapılarında 5, deniz hudut kapılarında 43, hava hudut kapılarında 13 gümrük müdürlüğü bulunmaktadır.
Giriş gümrük idaresi: Eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine getirildiği ve risk analizine dayalı giriş kontrolüne tabi tutularak geciktirilmeksizin sevk işlemlerinin yapıldığı gümrük idaresini ifade eder.
İthalat gümrük idaresi: Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen eşyanın risk analizine dayalı kontrolleri de dâhil olmak üzere gümrükçe onaylanmış bir işlem ve kullanıma tabi tutulmasına ilişkin işlemlerinin yerine getirildiği gümrük idaresini ifade eder.
İhracat gümrük idaresi: Türkiye Gümrük Bölgesini terk edecek eşyanın risk analizine dayalı kontrolleri de dâhil olmak üzere gümrükçe onaylanmış bir işlem ve kullanıma tabi tutulmasına ilişkin işlemlerinin yerine getirildiği gümrük idaresini ifade eder.
Çıkış gümrük idaresi: Eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesini terk etmeden önce sunulmasının gerekli olduğu ve çıkış işlemlerinin tamamlanması ile ilgili gümrük kontrolleri ve risk analizine dayalı kontrollere tabi tutulduğu gümrük idaresini ifade eder.
Gümrük Tarifesi Nedir?
Gümrük tarifelerinde gümrük ifadesi, mal ve eşyaların gümrük sınırını geçmesi sırasında ödenmesi gereken vergi ve harçlar olarak ifade edilmektedir. Buradaki tarife ise uluslararası ticaret işlemine tabii tutulan tüm mal ve eşyalara uygulanan vergi oranlarını belirleyen listeyi ifade etmektedir. Gümrük tarife cetveli, uygulanması gereken vergi oranlarını belirlerken, gümrük tarife kodları ise hangi malın hangi vergi türünden ve oranına tabii tutulacağını daha kolay takip etmek için kullanılmaktadır
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu olarak da adlandırılan GTİP , 12 haneli kod sistemine verilen isimdir. Bu kod dünya genelinde HS Code, Customs Tariff ve Harmonized System gibi farklı isimlerle de anılmaktadır.
Dünya genelinde her ülkenin farklı gümrük tarifeleri bulunmaktadır. Ancak tüm bu tarifelerin ortak ismi Armonize Sistem Nomankaltürü olarak (AS) olarak ifade edilmektedir. Bu nomanklatür, uluslararası ticaret işlemine tabii tutulan tüm mal ve eşyaların sistematik olarak numaralandırılmasını sağlamaktadır. Kullanılan bu armonize sistem, tüm ülkelerin gümrük tarifelerini evrensel bir boyuta taşımak için oldukça önemlidir. 6 haneli kodlandırma sistemini temel alan armonize sistem bu sayede uluslararası ticaret istatistiklerini belirli bir düzende ele almaktadır.
Eşyalar, Gümrük Tarife Cetvelinde, genel bir kural olarak üretim süreci sonunda aldıkları şekle göre sıralanmışlardır. Bu sıralanış; hammaddeler, yarı mamul maddeler ve mamul maddeler şeklindedir.
İlk bölümlerde hammaddeler ve yarı mamul ürünler yer alırken, mamul ürünler ve işlenmiş ürünler daha sonraki bölümlerde yer alırlar yani bölüm numarası arttıkça eşyanın gördüğü işlem derecesi de artmaktadır.
Bağlayıcı Tarife Bilgisi Nedir?
Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB);eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı talebi üzerine Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır.
BTB’ler altı yıl geçerlidir. BTB’lerde hak sahibinin adı, BTB referans numarası, geçerlilik tarihi, eşyanın tanımı, tarife pozisyonu, sınıflandırma gerekçesi gibi bilgiler bulunur. Talep edenin verdiği yanlış veya eksik bilgiye dayanan Bağlayıcı Tarife Bilgisi iptal edilir.
Yanlış Tarife Beyanı Riskleri
Tarife yanlış beyan edilmiş ve gümrükçe tespit edilen tarife CE, TSE vb. denetime tabi bir tarife olup bu denetimlerde uygunluk belgesi alınamaz ise eşyaya el konulmakta ve gümrüklenmiş değerin 2 katı oranında ceza ödenmesi gerekmektedir.